Tausamiga i le Lalolagi I Iuni

E i ai a matou tagata faʻatau na matou tuʻuina atu lau paʻi, siaki paʻi, paʻi uma i le PC e tasi mo mai le lalolagi atoa.E taua le iloa e uiga i tu ma aganuu tausamiga a atunuu eseese.

O iinei e faasoa atu ai nisi o tausamiga aganuu ia Iuni.

Iuni 1 – Aso o Tamaiti

Aso Fa'ava-o-malo o Tamaiti (lea e ta'ua o le Aso o Tamaiti, Aso Fa'avaomalo mo Tamaiti) e fa'atulaga ia Iuni 1 i tausaga ta'itasi.Ina ia faamanatu le faalavelave Lidice ia Iuni 10, 1942 ma tamaiti uma na maliliu i taua i le lalolagi atoa, e tetee i le fasioti tagata ma le oona o tamaiti, ma puipuia aia tatau a tamaiti.

fytgh

Iuni 2 -Aso o le Malo (Italia)

Italian Republic Day (Festa della Repubblica) o se aso faʻale-malo i Italia e faʻamanatu ai le soloia o le pule tupu ma le faʻavaeina o se malo i Italia e ala i le referendum ia Iuni 2-3, 1946.

Iuni 6-Aso o le Atunu'u (Suetena)

I le aso 6 o Iuni, 1809, na talia ai e Suetena lona uluai faavae faaonaponei.I le 1983, na faalauiloa aloaia ai e le palemene le aso 6 o Iuni e avea ma aso o le atunuu o Suetena.

O fu'a a Suetena o lo'o sisiina i le atunu'u i le Aso Fa'alenu'u a Suetena, pe a masi'i atu sui o le aiga tautupu Suetena mai le Maota o le Tupu i Stockholm i Skansen, lea e maua ai e le masiofo ma le alo tama'ita'i fugālaau mai tagata fa'afetai. 

Iuni 10- Potukale Aso (Potukale)

O le aso lenei o le aso faamanatu o le maliu o le tusisolo lotonuu Potukale o Camíz.I le 1977, ina ia mafai ona tuʻufaʻatasia le malosi o le au Potukale o Saina i fafo o loʻo salalau solo i le lalolagi, na faʻaigoaina aloaia ai e le malo Potukale lenei aso "Aso Potukale, Aso Camões ma Aso Saina Potukale i fafo" (Dia de Portugal, de Camões e das Comunidades Portugalasas) .O le a faia e tagata o le atunuu Potukale, faalapotopotoga i fafo ma vaega o tagata mai fafo i fafo o le a faia ni gaoioiga e faamanatu ai lea aso, o mea sili ona taua o le sisiina o le fuʻa ma le tuuina atu o sauniga, faapea ai ma le faʻamanatuga.I le aso 5 o Oketopa, e na o se aso malolo lautele e aunoa ma se faʻamanatuga. 

Iuni 12- Aso o le Atunu'u (Rusia)

Iā Iuni 12, 1990, na talia ma tuuina atu ai e le Supreme Soviet of the Russian Federation le Tautinoga o le Pule Silisili Ese, ma faasilasila atu ai e tutoatasi Rusia mai le Soviet Union.O lenei aso ua filifilia e Rusia o le National Day. 

Iuni 12 -Aso Fa'atemokalasi (Nigeria)

O le aso o le “Democracy Day” (Aso Faatemokalasi) a Nigeria na amata mai i le aso 29 o Me, ina ia faamanatu ai le sao o Moshod Abiola ma Babagana Kimbai i le faiga faatemokalasi a Nigeria, ma toe faafou ia Iuni 12. 

Iuni 12- Aso Tuto'atasi ( Filipaina )

I le 1898, na faʻalauiloa ai e tagata Filipino se osofaʻiga tele a le atunuʻu e faasaga i pulega faakolone Sipaniolo, ma faʻasalalau le faʻavaeina o le uluai malo i le talafaasolopito o Filipaina i le aso 12 o Iuni o lena tausaga.(Aso o le Tutoatasi)

Iuni 16 – Aso Tupulaga (Aferika i Saute)

Aso Tupulaga a Aferika i Saute Ina ia faamanatu le tauiviga mo le tutusa o ituaiga, e faamanatuina e tagata Aferika i Saute le "Soweto Uprising" ia Iuni 16 i tausaga uma o le Aso Talavou.O le Aso Lulu, Iuni 16, 1976, o se aso tāua i le tauiviga a tagata Aferika i Saute mo le tutusa o ituaiga.

Iuni 18-Aso o Tama(Fa'atunuu)

O le Aso o Tama (Aso o Tama), e pei ona taʻu mai e le igoa, o se tausamiga e faafetai ai tama.Na amata i le amataga o le 20th seneturi, na afua mai i le Iunaite Setete, ma ua salalau lautele i le lalolagi atoa.E eseese aso o tausamiga i lea itu ma lea itulagi.O le aso sili ona lautele o le Aso Sa lona tolu ia Iuni i tausaga taʻitasi, ma e 52 atunuu ma itulagi i le Aso o Tama i lenei aso i le lalolagi.

Iuni 24-MidsummerFestival(atunuu Nordic)

Midsummer Festival o se faʻamanatuga faʻale-aganuʻu taua mo tagata nonofo i Europa i matu.Na muai faatuina e faamanatu ai le solstice o le taumafanafana.Ina ua mavae le faaliliuina o Europa i Matu i le Katoliko, na faatuina e faamanatu ai le aso fanau o Kerisiano Ioane le Papatiso.Mulimuli ane, na mou malie atu lona lanu faalotu ma avea ma tausamiga a tagata.


Taimi meli: Iuni-09-2023