2022 Se lumana'i fou mo fefa'ataua'iga i fafo a Kazakhstan

E tusa ai ma le Matagaluega o le Tamaoaiga a le Atunuʻu, o le aofaʻi o fefaʻatauaʻiga a Kazakhstan na talepeina se faamaumauga i taimi uma i le 2022 - $ 134.4 piliona, sili atu i le 2019 tulaga o le $ 97.8 piliona.

O le aofaʻi o fefaʻatauaʻiga a Kazakhstan na oʻo i le maualuga o taimi uma e $ 134.4 piliona i le 2022, e sili atu i le tulaga muamua o le faʻamaʻi.

sdtrgf

I le 2020, mo le tele o mafuaʻaga, na faʻaititia ai fefaʻatauaiga a Kazakhstan i fafo i le 11.5%.

O le faʻatupulaia o le suauʻu ma metala o loʻo faʻaalia i oloa auina atu i fafo i le 2022. Peitaʻi, fai mai tagata atamamai e leʻi oʻo i le maualuga o oloa auina atu i fafo.I se faatalanoaga ma Kazinform, Ernar Serik, o se tagata tomai faapitoa o le Kazakhstan Institute of Economics, fai mai o le siitia o tau o oloa ma metals o le mafuaaga autu lea o le tuputupu ae i le tausaga talu ai.

I le itu o oloa faaulufale mai, e ui lava ina fai si tuai o le tuputupu ae, o oloa faaulufale mai a Kazakhstan na sili atu i le $50 piliona mo le taimi muamua, ma talepeina ai le faamaumauga o le $49.8 piliona na faatulaga i le 2013.

Ernar Serik faʻafesoʻotaʻi le tuputupu aʻe o oloa faaulufale mai i le 2022 i le maualuga o le tau o le lalolagi ona o le siʻitia o tau o oloa, faʻamaʻi faʻatapulaʻaina, ma le faʻatinoina o galuega faʻafaigaluega i Kazakhstan ma le faʻatauina o oloa faʻafaigaluega e faʻafetaui ai ona manaʻoga.

I totonu o le atunuʻu e tolu sili ona faʻatau atu oloa, o Atyrau Oblast e taʻimua, ma le laumua o Astana i le tulaga lua ma le 10.6% ma le West Kazakhstan Oblast i le tulaga tolu e 9.2%.

I le faʻaitulagi faʻaitulagi, o le itulagi o Atyrau e taʻitaʻia fefaʻatauaʻiga faavaomalo a le atunuʻu ma se vaega o le 25% ($33.8 piliona), sosoo ai ma Almaty ma le 21% ($27.6 piliona) ma Astana ma le 11% ($14.6 piliona).

Pa'aga autu tau fefa'ataua'iga a Kazakhstan

Fai mai Serik, talu mai le 2022, ua faasolosolo malie le suiga o fefaʻatauaiga a le atunuʻu, faʻatasi ai ma oloa faʻaulufale mai a Saina ua toetoe lava tutusa ma Rusia.

"O faʻasalaga e leʻi tupu muamua na tuʻuina atu i luga o Rusia na i ai se aafiaga.O ana oloa faaulufale mai na pa'u i le 13 pasene i le kuata lona fa o le 2022, ae o oloa faaulufale mai a Saina na siitia i le 54 pasene i le vaitaimi lava e tasi.I le itu e auina atu i fafo, matou te vaʻaia le tele o tagata faʻatau atu o loʻo sailia ni maketi fou poʻo ni auala fou e aloese ai mai le teritori o Rusia, o le a iai ni aʻafiaga umi, "o lana tala lea.

I le faaiuga o le tausaga talu ai, na sili ai Italia ($13.9 piliona) oloa auina atu i fafo a Kazakhstan, sosoo ai ma Saina ($13.2 piliona).O nofoaga autu e auina atu i fafo a Kazakhstan mo oloa ma auaunaga o Rusia ($8.8 piliona), Netherlands ($5.48 piliona) ma Turkey ($4.75 piliona).

Na faaopoopo mai e Serik o Kazakhstan na amata fefaʻatauaʻiga atili ma le Organization of Turkic States, lea e aofia ai Azerbaijan, Kyrgyz Republic, Turkey ma Uzbekistan, o lona sao i le aofaʻi o fefaʻatauaʻiga a le atunuu e sili atu i le 10%.

O fefa'ataua'iga ma atunu'u o le EU o le tele fo'i lea i tausaga talu ai ma o lo'o fa'aauau pea le fa'atupulaia i lenei tausaga.E tusa ai ma le Sui Minisita o le Va i Fafo o Kazakhstan Roman Vasilenko, o le EU e tusa ma le 30% o fefaʻatauaiga i fafo a Kazakhstan ma o le aofaʻi o fefaʻatauaiga o le a sili atu i le $ 40 piliona i le 2022.

EU-Kazakhstan galulue faatasi e fausia i luga o se faiga faapaaga faaleleia ma le galulue faatasi maliega e oo mai i le atoatoaga aloaia ia Mati 2020 ma aofia ai vaega e 29 o le galulue faatasi, e aofia ai le tamaoaiga, fefaatauaiga ma tupe teufaafaigaluega, aoaoga ma suesuega, sosaiete lautele ma aia tatau a tagata.

"O le tausaga talu ai, na galulue faʻatasi ai lo tatou atunuʻu i vaega fou e pei o uʻamea o le eleele e le masani ai, hydrogen lanumeamata, maʻa, atinaʻe o felauaiga ma logistics gafatia, ma le faʻalauteleina o filifili sapalai o oloa," o le tala lea a Vasylenko.

O se tasi o ia galuega faʻapisinisi ma paʻaga Europa o se maliega $ 3.2-4.2 piliona ma le kamupani Suetena-Siamani Svevind e fausia ai le matagi ma le la i le itu i sisifo o Kazakhstan, lea e faʻamoemoe e maua ai le 3 miliona tone o le hydrogen lanumeamata amata i le 2030, fonotaga 1. -5% ole manaoga ole EU mo le oloa.

O fefaʻatauaʻiga a Kazakhstan ma atunuu o le Eurasian Economic Union (EAEU) e oʻo atu i le $ 28.3 piliona i le 2022. O oloa auina atu i fafo e faʻatupulaia i le 24.3% i le $ 97 piliona ma faʻaulufale mai e oʻo atu i le $ 18.6 piliona.

O Rusia e tusa ma le 92.3% o le aofaʻi o fefaʻatauaiga mai fafo a le atunuu i le Eurasian Economic Union, sosoo ai ma le Kyrgyz Republic - 4%, Belarus - 3.6%, Armenia - -0.1%.


Taimi meli: Apr-11-2023